Het perspectief van de heropening van de economie is goed zichtbaar bij de ordergroei van industriële bedrijven in Nederland.

De NEVI-index kwam voor april uit op een niveau van 67,2 punten. Dat is het hoogste niveau ooit.

Het toenemende tekort aan computerchips kan voor sommige sectoren een belemmering gaan vormen voor de groei.

Het perspectief van de heropening van de economie is al goed zichtbaar bij de ordergroei van industriële bedrijven in Nederland. Dit blijkt uit de maandelijkse NEVI-index, een peiling die wordt gehouden onder inkoopmanagers.

De NEVI-index kwam voor april uit op een niveau van 67,2 punten. Dat is het hoogste niveau ooit.

Voor deze index geldt dat een niveau van boven de 50 punten duidt op groei en daaronder is sprake van krimp.

De stijging van de index komt vooral door de enorm sterke stijging van orders uit binnen- en buitenland. Ook zijn inkoopmanagers optimistisch over de werkgelegenheid.

“De snelle groei zet nog meer druk op toeleveringsketens”, zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie bij ABN AMRO in een toelichting. “Het groeiende tekort aan chips belemmert een toenemend aantal producenten van bijvoorbeeld auto’s, maar ook de productie van broodroosters, wasmachines en smartphones kan worden geremd. Het is de vraag of ondernemingen de komende maanden de nodige materialen tijdig ontvangen om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen.”

Intel verwacht dat tekort aan computerchips langer kan aanhouden

Volgens Intel-topman Pat Gelsinger kan het wereldwijde tekort aan halfgeleiders nog wel een paar jaar aanhouden. "We hebben nog een paar jaar nodig om aan de stijgende vraag in de sector te voldoen", aldus de baas van de Amerikaanse chipfabrikant.

Intel is bezig met de verbouwing van enkele van zijn fabrieken om de productie te verhogen en het tekort aan chips in de auto-industrie aan te pakken, zei hij in een interview met CBS News. "Het kan enkele maanden duren voordat de druk op het aanbod zelfs maar begint te verminderen", verwacht Gelsinger.

De vraag naar computerchips piekte in 2020 toen de consumenten tijdens de coronapandemie massaal gadgets voor thuisgebruik aanschaften. Maar het was moeilijk om aan die stijging te voldoen, onder meer door de sluiting van fabrieken.

Bedrijven wereldwijd zeggen te verwachten dat de beperkingen in de toeleveringsketen als gevolg van logistieke achterstand en de chipschaarste nog een groot deel van 2021 zullen aanhouden.

De wereldwijde crisis heeft halfgeleiderbedrijven in de schijnwerpers gezet en bovenaan de politieke agenda's geplaatst. De Amerikaanse regering van president Joe Biden vertelde vorige maand aan bedrijven die met elkaar concurreren om halfgeleiders dat hij steun van alle partijen heeft voor overheidsfinanciering om zo de tekorten aan te pakken.

LEES OOK: IT’ers vanuit Afrika inhuren voor klussen in Europa en de VS: ‘Dit is veel leuker en levert professionals uit Afrika meer op’